Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan maakunnan keskus, sijaitsee Pyhäselän pohjoisrannalla Pielisjoen suulla. Idässä Joensuun kaupunki rajoittuu Venäjän federaation Karjalan tasavaltaan.  Asukkaita Joensuun kaupungin alueella on lähes 77 000, ja heistä venäläisiä on 1,3 %.

Joensuun kaupungin kotouttamispalvelut tarjoavat räätälöityjä palveluita kaikille joensuulaisille maahanmuuttajille taustasta ja maahantulosyystä riippumatta. Jokaiselle tehdään oma kotouttamisohjelma. Lisäksi asiakkaille tarjotaan yksilö- ja ryhmäohjausta sekä muita kotoutumista tukevia palveluita.

Maahanmuuttajat, jotka kuuluvat Joensuun kaupungin työllisyyden kuntakokeilun, voivat käyttää erilaisia työllistymisen palveluja ajalla 1.3.2021 – 30.6.2023. Kuntakokeilu tarjoaa myös kotoutumislain mukaisia kotoutumispalveluita. Lisäksi kuntakokeilulla on mahdollisuus järjestää asiakkailleen kokeilukohtaisia työllistymistä edistäviä ja tukevia palveluita.

Joensuun kaupungin pääosin omistama Business Joensuu Oy tarjoaa palveluja Joensuun seudulle sijoittuville yrityksille ja kansainvälistymispalveluja Venäjän markkinoille suuntaaville yrityksille. Lisäksi Business Joensuu järjestää erilaisia Venäjälle suuntautuvaan liiketoimintaan, kauppaan, matkailuun ja kulttuuriin liittyviä maksuttomia seminaareja.

Venäjän kieltä voi tietyissä Joensuun kouluissa opiskella 1. luokasta lähtien ja jatkaa opiskelua lukiossa joko B1- tai A1 -kielenä.  

Joensuun kaupungilla on yhteistyösopimus Petroskoin ja Sortavalan kaupunkien kanssa. Kaupungit tekevät monenlaista yhteistyötä niin kulttuuriin kuin matkailuun liittyvissä hankkeissa. Joensuun kaupungin kulttuuripalvelujen eri yksiköt, kuten museot, kaupunginorkesteri ja kirjasto, ovat toteuttaneet useita Karelia CBC -ohjelman hankkeita eri ohjelmakausien aikana.

Yhteystiedot

Sami Laakkonen, strategiajohtaja
sami.laakkonen@joensuu.fi
+358 50 443 1661

Tarja Raninen-Siiskonen, museonjohtaja
tarja.raninen-siiskonen@joensuu.fi
+358 50 4059079,