Categories
Blogi

Museoiden yhteistyöllä toteutettu isoja uudistuksia

Venäjän vieressä

Museoiden yhteistyöllä toteutettu isoja uudistuksia

Tuohan on amerikkalainen joululaulu, valisti tulkkimme, kun hoilasimme täysin rinnoin Petteri Punakuonoa. Mutta kun ei osata enää mitään muuta, parahdimme.

Oli joulukuu 2014, ja olimme Museum Hypertext -hankkeen lopputurneella. Pimeys oli laskeutunut heti lähdettyämme Kostamuksesta, ja matkalla Karhumäkeen ei bussimme ikkunasta juuri maisemia katseltu. Aikamme kuluksi virittelimme venäläisten partnereidemme kanssa vuorolaulua ja lopulta siirryimme joululauluihin.

Geopoliittinen sijaintimme on mahdollistanut yhteistyömme Karjalan tasavallan museoiden kanssa. Tänä syksynä on loppumassa kaksi nykyisen hankekauden projektia: InterActive History ja Museums in focus. Molemmat kuuluvat Karelia CBC-ohjelmaan, jonka rahoituksesta puolet tulee EU:lta ja neljännekset Suomen valtiolta ja Venäjän federaatiolta.

Hankkeet ovat museoillemme merkittäviä, sillä perusrahoituksella emme pysty tekemään uudistuksia. Kaikissa hankkeissa on yhdistävä teema, jonka avulla määrittelemme kehittämisen tarpeet. Esimerkiksi Museum for Family -hankkeessa (2013–2014) huomion kohteena olivat lapsiperheet, ja tuotimme Pohjois-Karjalan museolle lasten museohuoneen ja Mukulakadulle veturin, ravintolavaunun sekä konduktöörinuken.

Museum Hypertextissä (2013–2014) halusimme edistää alueemme kulttuuriperinnön tuntemusta ja loimme Open Karelia -museotietojärjestelmän. Hankkeen yksi näkyvistä tuloksista on Virtual Sortavala -sivusto. InterActive History -hankkeessa kohteemme oli Utran teollinen menneisyys ja yhteistyö utralaisten kanssa. Museums in focuksessa olemme tuottaneet äänioppaat Hilmaan, Onniin ja Bunkkerimuseolle.

Lisäksi hankkeissa on tuotettu niin yhteisiä näyttelyitä kuin pedagogista sisältöä, museoesitteitä ja matkamuistoja. Mainittakoon, että yhteistyö on jatkunut myös hankkeiden ulkopuolella esimerkiksi yhteisten näyttelyiden muodossa.

Olemme vuosien aikana tehneet yhteistyötä niin Karjalan tasavallan Kansallismuseon, taidemuseon, Kansallisarkiston kuin Kizhin museon kanssa. Partnerimuseot ovat löytyneet Karhumäestä, Kostamuksesta, Aunuksesta, Sortavalasta ja Kurkijoelta kuin Suomen puolelta Outokummusta ja Ilomantsista.

Olemme oppineet puolin ja toisin ja erilaiset työskentelytavat ovat tulleet tutuiksi. Kizhin museon kuraattori ihmetteli, kun henkilökuntamme palasi säntillisesti lounastauon jälkeen tehtäviinsä. Me puolestaan ihastelimme Kizhin työntekijän silmää, hänen ei tarvinnut tarkistaa vatupassilla kuvan suoruutta. Olemme myös oppineet kantapään kautta, että enää emme kuljeta esineitä rajan ylitse. Esineet pysyvät omissa museoissaan ja vain sähköiset materiaalit liikkuvat verkkoja pitkin.   

Mitä meille on näistä hankkeista ja yhteistyöstä jäänyt käteen? Ainakin ikimuistoisia hetkiä, uusia ystäviä, erilaisia tapoja tehdä työtä kuin myös kunniaa ja menestymisiä. Virtual Sortavala -sivusto pääsi Suomen Museoliiton Vuoden viestintäteko 2014-kilpailun finaaliin, ja InterActive Historyn Utra ennen ja nyt -toiminta voitti valtakunnallisen vuoden 2020 museopedagoginen teko -palkinnon.

Kunniaa on tullut myös partnerillemme Karjalan tasavallan kansallismuseolle heidän omissa kilpailuissaan. Kaikki ovat sitä mieltä, että tästä on hyvä jatkaa tulevina vuosina.

Tarja Raninen-Siiskonen
museonjohtaja
Pohjois-Karjalan museo Hilma

Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran sanomalehti Karjalaisessa 27.11.2021.

”Venäjän vieressä” on kolumnisarja, jossa pohjoiskarjalaiset Venäjä-asiantuntijat kertovat eri näkökulmista, millaista on Venäjä-yhteistyö ja miksi sitä tehdään. Kolumnisarja on osa RussiaHUB North Karelia -konseptia, joka tekee tunnetuksi Pohjois-Karjalan Venäjä-osaamista ja sen entistä parempaa hyödyntämistä. RussiaHUB North Karelian kotipesänä toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.