Categories
Blogi

Sortavalan matkailumenestys hyödyttää meitäkin

Venäjän vieressä

Sortavalan matkailumenestys hyödyttää meitäkin

Ensimmäinen kokemukseni Sortavalasta on kesältä 1991, jolloin olin nuorena metsätieteiden ja venäjän kielen opiskelijana mukana inventoimassa silloisen suomalais-venäläisen puunkorjuuyrityksen Ladenson metsiä Laatokan Karjalassa.

Tunnelma oli korkealla, kun ensi kertaa yrityksen ihka uusilla Lada Niva -maastureilla pyyhkäistiin Niiralan rajanylityspaikalla muiden rajanylittäjien jonon ohi. Vauhti hidastui heti rajan jälkeen, kun köröttelimme rakenteilla olevaa pölyävää ja kuoppaista maantietä kohti ensimmäisiä mittauslohkoja.

Kesän mittaan pölyä tuli kirjaimellisesti nieltyä, kuoppaiset tiet ja Nivan penkit laittoivat selän koville. Itse Sortavalan kaupunki ei silloin tehnyt vaikutusta, eikä silloinen hotelli Ladoga antanut viitteitä matkailun tulevasta kukoistuksesta.

Tuon kesän jälkeen kävin Sortavalassa vain satunnaisesti, kunnes maakuntaliiton leipiin siirryttyäni vierailin siellä kesäkuussa 2015 Karjalan tasavallan 95-vuotisjuhlissa. Päivä huipentui vastaanottoon, joka järjestettiin uudessa hotelli Dacha Winterassa. Kun saavuimme paikalle, suuni loksahti auki nähdessäni modernin skandinaavisen tyylisen päärakennuksen, tilavat huvilat ja upean ravintolan rannalla.

Tällaisia tasokkaita lomakeskuksia on useampia ympäri Sortavalan piiriä, kuten Laatokan kartano (Niemelänhovi), Mustat Kivet (Kirkkolahti) ja Tochka na karte (Rytty).

Sortavalan alue houkuttelee entistä enemmän venäläisiä matkailijoita.

Syitä on useita. Valamon luostarisaari on kansainvälisen tason matkailun vetonaula. Se on saanut rinnalleen vielä suositumman Ruskealan vuoripuiston, jossa on vieraillut tänä vuonna tammi-lokakuussa yli 500 000 ihmistä.

Junayhteydet Pietarista ja Moskovasta Sortavalaan ovat erinomaiset. Lisäksi höyryjunayhteys Sortavalasta Ruskealan vuoripuistoon on erittäin suosittu. Matkailuinvestointien ja junayhteyksien puuhamiehenä on häärinyt Sortavalan energinen kaupunginjohtaja Sergei Krupin.

Miten saisimme osan Sortavalan matkailijoista vierailemaan myös meillä? Korona löi kerralla yhdessä luodut suunnitelmat jäihin, mutta onneksi ei pitkäksi aikaa.

Yksi lupaavimmista matkailutuotteista on Sortavala-Ruskeala-höyryjunayhteyden jatkaminen Niiralan kautta Joensuuhun. Suunnitelmat ovat jo pitkällä, ja testijunan on tarkoitus puksuttaa rajan yli toukokuun puolivälissä. Nyt olisikin hyvää aikaa miettiä, miten myös Keski-Karjalan kunnat ja Pielisen Karjala voisivat hyötyä tästä matkailijavirrasta, johon voivat liittyä myös kansainväliset matkailijat.

Edellytykset rajanylittävän matkailun lisäämiseksi ovat hyvät. Joulukuussa 2020 allekirjoitettiin Karjalan tasavallan sekä Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntaliittojen välillä matkailun tiekartta, jossa sovittiin yhteisistä konkreettisista toimista matkailun kehittämiseksi. Matkailu on myös yksi toimintalinjoista tulevassa Karelia rajanylittävän yhteistyön (Karelia CBC) ohjelmassa 2021–2027.

Kun turvallinen matkustaminen on taas mahdollista, rohkaisen maakunnan asukkaita vierailemaan Sortavalassa ja tutustumaan nähtävyyksiin. Kuten Venäjällä sanotaan: parempi nähdä yhden kerran kuin kuulla sata kertaa.

Timo Leinonen
yhteyspäällikkö
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Venäjä-yhteistyö, Euregio Karelia, Barents-yhteistyö

Tämä kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran sanomalehti Karjalaisessa 17.11.2021.

”Venäjän vieressä” on kolumnisarja, jossa pohjoiskarjalaiset Venäjä-asiantuntijat kertovat eri näkökulmista, millaista on Venäjä-yhteistyö ja miksi sitä tehdään. Kolumnisarja on osa RussiaHUB North Karelia -konseptia, joka tekee tunnetuksi Pohjois-Karjalan Venäjä-osaamista ja sen entistä parempaa hyödyntämistä. RussiaHUB North Karelian kotipesänä toimii Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.